www.dalabelos.gr www.dalabelos.gr/gr www.dalabelos.gr/de www.dalabelos.gr/fr
Online Κρατήσεις
Η Περιοχή

Με αφετηρία τον Δαλαμπέλο μπορούν να πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες εκδρομές με τα πόδια, με ποδήλατο ή με το αυτοκίνητο προς τα βουνά ή τη θάλασσα, τα φαράγγια, τα σπήλαια. καθώς και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και σε ιστορικά, γραφικά χωριά της περιοχής.

Ο Δαλαμπέλος βρίσκεται κοντά στη θάλασσα πάνω σε ένα λόφο που ακουμπά στους βόρειους πρόποδες του όρους Ίδη (Ψηλορείτη), το ψηλότερο βουνό της Κρήτης (2545 μ.) το οποίο υψώνεται στο κέντρο του νησιού. Αυτή η περιοχή είναι πλούσια σε ενδημικά φυτά και μυθικά σπήλαια Ιδαίον Άντρο στο οροπέδιο της Νίδας, Γεροντόσπηλιος στο Μελιδόνι, Σφεντόνι στα Ζωνιανά.

Τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά του νησιού, τα ποτάμια ακολουθώντας τις βαθιές κοίτες των φαραγγιών χύνονται στη θάλασσα, δημιουργώντας τις περίφημες αμμώδεις παραλίες που φημίζονται για την ομορφιά τους.

Στα ορεινά, πάνω σε λόφους και σε πλαγιές γύρω από ερείπια αρχαίων πολιτισμών Ζώμινθος, Ελεύθερνα, από βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά μνημεία Μονή Αρκαδίου, Μονή Βοσάκου, μικρά ήσυχα χωριά -των οποίων η ιστορία χάνεται μέσα στο χρόνο- Μαργαρίτες, Μαρουλάς, Σπήλι, Ανώγεια, Αξός, περιμένουν τους ταξιδιώτες οι οποίοι επιχειρούν να εξερευνήσουν το εσωτερικό του νησιού.

  • Ένα καταπληκτικό μέρος για εξερεύνηση, πρώτα με αυτοκίνητο, και, τέλος, με τα πόδια, είναι το οροπέδιο Νίδα στο όρος Ίδη. Εκεί βρίσκεται το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον, τόπος ιερός όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, μεγάλωσε κρυμμένος ο θεός Δίας, πίνοντας το γάλα της μυθικής αίγας Αμάλθειας. Από εκεί, ένα μονοπάτι οδηγεί στην κορυφή του Ψηλορείτη, μετά από τέσσερις ώρες περπάτημα.
  • Στον αρχαιολογικό χώρο Ζώμινθο σε ύψος πάνω από 1.000 μέτρα, έγινε πρόσφατα μια ανακάλυψη που φέρνει νέα δεδομένα στη μελέτη της Μινωικής περιόδου της Κρήτης. Οι αρχαιολογικές σκαπάνες έφεραν στο φως ένα μινωικό ανάκτορο, σε πολύ καλή κατάσταση, το οποίο περιβάλλεται από κατοικίες, καθώς και ένα νεκροταφείο και ένα εργαστήριο κεραμικής που χρονολογείται από το 1600 π.Χ.
  • Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον Δαλαμπέλο βρίσκεται η αρχαία πόλη Ελεύθερνα σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Τα ευρήματα από ανασκαφές παρουσιάζονται σε τρεις βασικές ενότητες: η πόλη, η ακρόπολη και η Νεκρόπολη (3000 π.Χ. - 8ος αιώνας π.Χ.). Οι δύο πρώτες αφορούν τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (δημόσιας και ιδιωτικής), ενώ η τρίτη ασχολείται με τη στάση και τις αντιλήψεις που αφορούν τη ζωή μετά το θάνατο.

Η ενίσχυση της εταιρίας για την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Κοινωνία της Πληροφορίας’.