www.dalabelos.gr www.dalabelos.gr/gr www.dalabelos.gr/de www.dalabelos.gr/fr
Online Κρατήσεις
Εγκαταστάσεις & Δραστηριότητες

Ο ελαιώνας – Το μάζεμα της ελιάς.

Η συγκομιδή της ελιάς χρονολογείται από την αρχαιότητα. Στις τοιχογραφίες των αρχαίων αγγείων παρατηρείται αυτή η συλλογική δραστηριότητα την οποία οι κρητικοί της εποχή μας εξακολουθούν να ασκούν με τον ίδιο τρόπο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όπως τα δένδρα της ελιάς είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο, τη βροχή και την υγρασία, η συγκομιδή τους γίνεται όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, στις όμορφες χειμωνιάτικες λιακάδες.

Η ελιά είναι το πιο σημαντικό γεωργικό προϊόν του νησιού, στο πιεστήριο δίνει το πολύτιμο λάδι που είναι η βάση της κρητικής κουζίνας.

Το Αμπέλι - Ο τρύγος

Το μάζεμα των σταφυλιών είναι η πιο ευχάριστη συλλογική γεωργική δραστηριότητα κα πραγματοποιείται στο τέλος του καλοκαιριού. Η εργασία αυτή συνοδεύεται από τραγούδια και συνεχίζει με μια γιορτή που διαρκεί όσο το πάτημα των σταφυλιών και τελειώνει με το φύλαγμα σε βαρέλα του μούστου που είναι η ανταμοιβή ενός έτους εργασίας στους αμπελώνες.

Ο επισκέπτης του Νταλαμπέλου μπορεί να πάρει μέρος στο μάζεμα της ελιάς και στον τρύγο για να νιώσει την γενναιοδωρία της κρητικής γης και τους δεσμούς των ανθρώπων με τη γη τους και τα προϊόντα της.

Πατητήρι

Όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με σταφύλια είναι αφορμή για εορταστικές εκδηλώσεις. Στο πήλινο πατητήρι που βρίσκεται στην αυλή του αγροκτήματος γίνεται το πάτημα των σταφυλιών για την εξαγωγή του μούστου. Τα υπολείμματα των σταφυλιών αφήνονται να ζυμωθούν και το μήνα Οκτώβριο μεταφέρονται στο ρακοκάζανο όπου αποστάζονται για να δώσουν την περίφημη ρακή της Κρήτης η οποία "θεραπεύει" τα δεινά του σώματος και του νου.

Ξυλόφουρνος

Την Παρασκευή το πρωί, όσοι το επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του ξυλόφουρνου, στο ζύμωμα και στο ψήσιμο του ψωμιού.

Μαθήματα μαγειρικής

Κάθε Τρίτη πρωί 10 με 1 η ώρα πραγματοποιείται συλλογικά το μαγείρεμα παραδοσιακών φαγητών. Η πρώτη ώρα είναι αφιερωμένη στη συλλογή λαχανικών κα βοτάνων από τους κήπους.

Εργαστήριο Κεραμικής

Στο εργαστήρι κεραμικής του συγκροτήματος πραγματοποιούνται σεμινάρια για την εκμάθηση του τροχού κα της πηλοπλαστικής.

Αμφιθέατρο

Σε ένα μικρό πέτρινο αμφιθέατρο που στολίζει την κεντρική αυλή οργανώνονται βραδιές παραδοσιακής μουσικής.

Ποδήλατα βουνού

Στο αγρόκτημα υπάρχουν ποδήλατα βουνού για εκδρομές στην γύρω περιοχή.

Αίθουσα συνεδριάσεων

Μα μεγάλη αίθουσα με τζάκι, μπαρ και πιάνο, σκεπαστή βεράντα καθώς και υπέροχη θέα είναι διαθέσιμη για ομαδικές δραστηριότητες και σεμινάρια.

Βιωματικά σεμινάρια ψυχικής αφύπνισης μέσω της φύσης

Μια μοναδική εμπειρία ψυχικής ανάτασης, αφύπνισης και αυτογνωσίας σε μορφή βιωματικών δραστηριοτήτων μέσω της Οικοψυχολογίας προσφέρεται από την Ελληνική Εταιρία Οικοψυχολογίας στο χώρο μας. Στόχος είναι η χαλάρωση, η ψυχική ευεξία και η εμβάθυνση του εαυτού μέσω του φυσικού περιβάλλοντος με την καθοδήγηση εξειδικευμένου ψυχολόγου. Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε ομάδες ενηλίκων και ομάδες παιδιών, 6 έως 15 άτομα, και η διάρκεια τους είναι δύο ώρες.


Η ενίσχυση της εταιρίας για την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Κοινωνία της Πληροφορίας’.